Category

Additions

Upgrading a Heritage Listed Family Home in Mittagong

By | Additions

new deck addition

This client has a growing family and also works from home. They asked Longshaw Construction to help them build a garage with an area for an office space on their property as well as to upgrade the entertaining deck off the back of their home. Their home is heritage listed and council required that the garage match the house.

The space has changed dramatically, with the backyard inviting the children to play while Mum and Dad get to relax on the deck after a hard day’s work.

Street View

garage addition in a heritage home in mittagong

Entry to new garage from house

 

Before the renovation

Before the renovation

Constructing Custom Doors with Italian Wrought Iron

By | Additions, Joinery

custom-doors-with-wrought-iron-feature

Not all jobs are created equal. Sometimes building involves more cobwebs and muck than you can imagine. But not this job. This one was a pleasure from start to finish.

The task for this job was to help separate the television area from the sitting area without shutting off the room completely. This Bundanoon client had a very definite style in mind, including French Doors with open panels filled with a wrought iron feature, but not sealed. She hadn’t been able to find anything pre-made, so approached us to build the doors for her.

We worked with her to find solid timber doors that were in keeping with the rest of her home and that would suit the base for her design. Upon delivery, we then very carefully cut out the 3 middle panels from each door, sanding and finishing the openings to look like the panels had never been there.

Meanwhile, GMF welding, exceptional metal workers in Bowral constructed the wrought iron component of the client’s design. When these were completed, we installed them into the cutout sections of the doors and then fitted the finished doors into her home. Now that they’re in, it’s hard to imagine the room without them.

 

Rendering an Outdoor Fireplace on the Windy Side of Bundanoon

By | Additions, Render and Natural Finishes

a view to build for

This client sacrificed a protected spot to capture superb views on a hill in Bundanoon. Imagine seeing the above view every night from your lounge room window! In order to take advantage of the sunset (pictured above), they’ve created a small outdoor area on the northern side of the property that is protected by the house.

This is where they spend their glorious Summers and, with the addition of an outdoor fireplace/pizza oven, some cosy Winters as well.

This client is pretty handy and built the structure himself using besser blocks, sandstone and fire bricks. Upon completion, he asked us to come and help out with the Rockcote Marrakesh rendered finish.

base coat render with black oxide tint

In the original design, the client thought to match the colour of the outdoor kitchen to the external chimney of the home (pictured below right). In order to test the suitability of the colour, we added black oxide to the base coat to get an idea of the finished look (shown above).

In doing this, the client was able to see that this was not exactly the right colour for them and they chose a lighter coloured finish which matched more closely to the house colour for the final coat (below). They also asked if we could create a sandstone “effect” over the head of the fireplace to be in keeping with the sandstone tops and to add contrast to the overall finish.

the final coat of render on the outdoor oven is completedthe finished outdoor kitchen - view from the front of the house

 

 

 

 

 

With the render complete, the fireplace is ready to go. We know who we’ll be visiting for dinner this Winter!